ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
Program TV
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie
Editura Herald sprijina cultura prin campania Te asteptam in librarie!



Aflata la cea de-a doua editie, campania Te asteptam in librarie! se va desfasura timp de trei luni, in perioada 01 august - 01 noiembrie 2010 si va avea acoperire nationala, fiind sustinuta de peste 120 de librarii din toata tara.

mai mult...

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player



  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.15 - 09.00
Espresso. Realizatori Daniela Ivanov si Radu Croitoru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 09.05
Suferinţele culturii cu Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.

Proiecţii nocturne în cadrul Festivalului Naţional de Teatru


Proiecţii nocturne în cadrul Festivalului Naţional de Teatru

Festivalul National de Teatru va invita la proiectiile nocturne din perioada 30 octombrie - 6 noiembrie 2010, de la Sala Elvira Popesco a Institutului Francez din Bucuresti. Proiectiile vor incepe la ora 22.00. Intrarea este libera.

Cele sapte seri de proiectii de filme si spectacole de teatru sunt gandite ca si o calatorie nocturna in spatiul memoriei si al teatrului, debutand cu filmul Noaptea de George Banu, realizat de Dominic Dembinski, urmate de proiectiile a cinci spectacole semnate de regizorul polonez Tadeusz Kantor.

Spectacolele care au fost montate la Teatrul Cricot 2 in ultima perioadă a creaţiei sale, numită „Teatrul Mortii”, au ca motive recurente moartea, transcendenta, memoria si istoria intiparita in memoria umana. La douazeci de ani dupa moartea regizorului si proiectate in ordinea cronologica a punerii lor in scena, proiectiile sunt o excelenta ocazie de a cunoaste opera unuia dintre cei mai marcanti regizori si unora dintre operele fundamentale ale teatrului secolului 20.

Programul proiectiilor:

Sambata, 30 octombrie 2010 si duminica, 31 octombrie 2010: Noaptea. Partea I si II. (de George Banu, realizat de Dominic Dembinski; o productie TVR Cultural)

Marti, 2 noiembrie 2010: Clasa moarta

Miercuri, 3 noiembrie 2010: Satul Natal / Wielopole, Wielopole

Joi, 4 noiembrie 2010: Sa moara artistii

Vineri, 5 noiembrie 2010: Nu am sa ma intorc niciodata aici

Sambata, 6 noiembrie 2010: Astazi este ziua mea

Intrarea la proiectii este libera.

Noaptea la FNT

Nocturnele Modululului Filme, Noapte, Teatru = FNT din cadrul acestei ediţii a Festivalului Naţional de Teatru vor fi deschise sâmbătă, 30 octombrie 2010, ora 22.00, la Sala Elvira Popesco a Institutului Francez, chiar sub semnul experienţelor nocturne: cu proiecţia primei părţi a serialului Noaptea, conceput de George Banu şi realizat de regizorul Dominic Dembinski (director de imagine Viorel Sergovici; o producţie TVR Cultural). A doua parte a serialului va fi proiectată duminică, 31 octombrie 2010, ora 22.00.

Cele şase episoade ale filmului (Tăcere şi freamăt, Luminile şi insomnia oraşului, Dictatura şi demonii puterii, Vieţi de noapte: voluptate şi datorie, Singurătate şi melancolie, Sfârşitul nopţii, naşterea zilei) constituie un voiaj nocturn, o experienţă complexă alcătuită dintr-o serie de reflecţii fragmentare asupra nopţii şi a condiţiei umane, asupra teatrului şi a lumii.

„Există o stare nocturnă, o stare de spirit proprie nopţii (…). Noaptea nu este complet neagră, impenetrabilă, decât pentru ochiul neexperimentat sau nepăsător. Ea invită privirea să o scruteze, să scormonească în adâncurile ei. De altfel, trezirea acestei curiozităţi pentru tainele nopţii a fost şi scopul regizorilor de teatru care, în anii 1980, au introdus-o şi au instalat-o pe scenă. Spectatorul putea alege: ori să adoarmă în fotoliul lui, ori să exploreze, din adâncul sălii, celălalt întuneric, populat şi fremătător de viaţă, de pe platoul de joc”, scrie George Banu în Trilogia îndepărtării, a cărei piesă de mijloc stă la baza filmului realizat de Dominic Dembinski, iar filmul îl descrie ca pe o experienţă în care alternează viaţa şi cultura, pacea şi excesele, iubirea şi crimele, ca un voiaj în inima nopţii, plasat sub semnul unui citat de Cioran: „Noaptea îmi curge în vene”.

Serile de proiecţii din FNT continuă cu operele lui Kantor

Seria proiecţiilor nocturne continuă în perioada 2-6 noeimbrie 2010 cu proiecţia a cinci spectacole semnate de regizorul polonez Tadeusz Kantor.

Clasa moartă, prima piesă a ciclului numit de Kantor Teatrul morţii, este urmată de spectacolele Wielopole, Wielopole (Satul natal), Să moară artiştii, Nu am să mă întorc niciodată aici şi Astăzi este ziua mea (acesta din urmă fiind ultimul spectacol realizat de Kantor, al cărui premieră a avut loc după moartea sa). Ca şi gen al acestor spectacole, Kantor a numit confesiunea, iar ca şi material prim memoria personală, prin care dorea să dea formă gândului şi realităţii morţii.

2 noiembrie 2010, ora 22.00 - Clasa moartă
Amintiri din vremea copilăriei, permanenta evocare a sentimentului omniprezent al morţii sunt materialele din care este construit Clasa moartă, această „maşinărie teatrală” perfectă a memoriei. Cu acest spectacol Kantor a împins poetica sa de avangardă în faza ei finală, numită „Teatrul morţii”. Considerat de critici o operă totală de artă, spectacolul, care a avut mai mult de 1000 de reprezentaţii în diferitele teatre ale lumii, nu a fost niciodată documentat în totalitate, cu excepţia acestui material realizat de Andrzej Wajda.

3 noiembrie 2010, ora 22.00 - Wielopole, Wielopole (Satul natal)
În timp ce Clasa moartă vorbeşte despre imposibilitatea reîntoarcerii în copilărie, Wielopole, Wielopole are ca motiv central reîntoarcerea imaginară în casa familială ca urmare a acţiunii obsesive de vizionare a fotografiilor de familie. Kantor îşi continuă confruntarea cu memoria, cu trecutul şi cu limitele imaginaţiei, evocând spiritele propriei copilării petrecute în satul galiţian Wielopole. În acest spectacol autobiografic, Kantor confruntă sacrul cu întâmplările de zi cu zi şi realitatea prezentului cu dublul său evocat.

4 noiembrie 2010, ora 22.00 - Să piară artiştii
Aceeaşi temă a reîntoarcerii la visele şi halucinaţiile copilăriei o regăsim şi în spectacolul Să piară artiştii, în care Kantor este în acelaşi timp regizor şi copil ce visează la nemurirea artei.
Kantor combină şi aici elementele autobiografice, dar distilează mecanismul memoriei în principii ca reflecţia, întoarcere, coincidenţa, depăşind pragul invizibil dintre realitate şi artă.

5 noiembrie 2010, ora 22.00 – Nu mă voi întoarce niciodată aici
În spectacolul Nu mă voi întoarce niciodată aici se reflectă toţi cei trei „predecesori” ai săi şi putem regăsi toate motivele principale ale operei lui Kantor. Această a patra piesă a ciclului „Teatrul morţii” este un adevărat manifest despre procesul creaţiei şi despre moarte. O atenţie deosebită este acordată elementelor teatrale fundamentale şi procesului poetic.

6 noiembrie 2010, ora 22.00 - Astăzi este ziua mea
În ultimul său spectacol purtând titlul Astăzi este ziua mea, Kantor încearcă o eliberare a operei sale de propria persoană, aceasta rămânând în acelaşi timp pe tărâmul experienţei profund subiective. Având premiera cu doar câteva săptămâni după moartea lui Kantor, Astăzi este ziua mea, ca şi celelalte piese ale ciclului, trebuia să-l aibă pe scenă pe regizor, contemplând şi controlând palimpsestul de imagini reprezentat prin trei rame de tablou. Închegându-se la urmă în jurul acestei tulburătoare absenţe, spectacolul devine el însuşi un tablou viu de o forţă devastatoare.

 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Când găseşti o carte în oraş, fă-o să circule! Radio România Cultural lansează Bookcrossing

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Radio România Cultural pune România pe harta Bookcrossing, cu prilejul Târgului Gaudeamus. Pe 19, 20 şi 21 noiembrie 2010 vor fi puse în circulaţie, în cadrul unor lansări la târgul de carte, câteva zeci de cărţi şi vor fi deschise câteva zone de tranzit, care vor transforma Bucureştiul într-o mare bibliotecă urbană.

mai mult...
Cronici

Alternativa este concertul.
Luxul: Bösendorfer Imperial


Maria Balabaş
Radio România Cultural


mai mult...



Romanian Piano Trio în concert la Sala Radio
Imagini needitate, de amator


Radu Croitoru
Radio România Cultural


mai mult...

Două concerte „româneşti” în programul Mari simfonii ale secolelor XX şi XXI al Filarmonicii Naţionale din Varşovia

Institutul Cultural Român de la Varşovia organizează împreună cu Filarmonica Naţională din Varşovia două concerte ale Corului Filarmonicii Naţionale din Varşovia, condus de Henryk Wojnarowski şi ale Orchestrei Filarmonicii Naţionale din Varşovia, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, cu participarea pianistei Mihaela Ursuleasa.

mai mult...
Iconostas pentru biserica românească de la Mălainiţa

Duminică, 21 noiembrie 2010, la Biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril şi Sfânta Parascheva“ din Mălainiţa, păstorită de protopopul de Dacia Ripensis, Boian Alexandrovici, va fi sfinţit iconostasul realizat recent cu sprijinul Institutului Cultural Român.

mai mult...
Romanian Piano Trio, recital la Sala Radio

Alexandru Tomescu, Horia Mihail şi Răzvan Suma, membrii Romanian Piano Trio, vor susţine duminică, 21 noiembrie 2010, la Sala Radio, singurul recital din Turneul MusicON programat la Bucureşti.

mai mult...
Modern Solo Piano cu Nik Bärtsch

Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” Bucureşti şi Green Hours 22 Jazz-Cafè invită publicul bucureştean la Sala Mare a Teatrului Naţional, în seara de duminică, 28 noiembrie 2010, pentru a se bucura de recitalul-eveniment al marelui muzician elveţian Nik Bärtsch.

mai mult...
Concert extraordinar la Teatrul „La Fenice” din Veneţia cu ocazia Zilei Naţionale a României

Miercuri, 24 noiembrie 2010, începând cu ora 20:00, în Sălile Apollinee ale prestigiosului Teatru „La Fenice” din Veneţia va avea loc un concert extraordinar dedicat Zilei Naţionale a României.

mai mult...
Omul care a reinventat studiourile Disney vine la Bucureşti

Peter Schneider, unul dintre producătorii care au marcat istoria filmului de animaţie, ajunge în acest weekend la Bucureşti.

mai mult...
Anul Chopin continuă la Sala Radio

Concertul nr. 1 în mi minor pentru pian şi orchestră, op. 11 de Fr. Chopin prinde viaţă vineri, 19 noiembrie 2010, la Sala Radio, în interpretarea pianistului Matei Varga.

mai mult...
Un nou început, a cincea ediţie a Festivalului Filmului Românesc din New York

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Film Românesc organizat de Institutul Cultural Român din New York va avea loc între 3 şi 5 decembrie 2010, la Tribeca Cinemas.

mai mult...
Proiectul Vortando pleacă în Oraşul Alb

Irinel Anghel şi Sorin Romanescu continuă seria concertelor din cadrul proiectului Vortando, la Belgrad.

mai mult...
Editura Casa Radio la Târgul de Carte Gaudeamus 2010

Ca în fiecare an, la cea mai mare sărbatoare a „cărţii de învăţătură“ organizată de Societatea Română de Radiodifuziune, Editura Casa Radio îşi reînnoieşte oferta de produse multimedia.

mai mult...
Institutul Cultural Român la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus

Editura Institutului Cultural Român participă în perioada 18-22 noiembrie 2010 la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, organizat de Societatea Română de Radiodifuziune la Complexul Expoziţional ROMEXPO din Bucureşti.

mai mult...
Un nou succes internaţional pentru Teatrul Naţional Radiofonic

Premiul pentru cel mai bun spectacol la secţiunea piese radiofonice pentru adolescenţi a Festivalului Internaţonal Prix Ex Aequo de la Bratislava a fost decernat spectacolului radiofonic Maldoror sau Biografia sentimentală a unui criminal în serie, scenariul şi regia fiind semnate de Ilinca Stihi.

mai mult...
Festivalul Tinerii şi Muzica a ajuns la cea de-a cincea ediţie

Teatrul Act, cu sprijinul Primăriei Sectorului 3, vă invită la Festivalul Tinerii şi Muzica, festival ce îşi propune să atragă din ce în ce mai mulţi auditori tineri în sălile de concert.

mai mult...
Senzualitate şi frumuseţe pe ritmuri de bossa-nova la Sala Palatului

După succesul înregistrat în 2008, Nouvelle Vague revine în faţa publicului român, într-o formulă distinctă, cu o nouă voce: Mareva Galanter, actriţă şi interpretă cu origini exotice, recunoscută şi drept una dintre cele mai frumoase femei de pe glob.

mai mult...
Radio România Cultural lansează Bookcrossing în România

Radio România Cultural pune România pe harta Bookcrossing, cu prilejul Târgului Gaudeamus 2010.

mai mult...
Evenimente marca Radio România Cultural la Gaudeamus

Proiecte speciale, emisiuni în direct, transmisii de la faţa locului, concursuri şi dezbateri, jocuri şi ateliere creative, aceasta este oferta, 100% valorică, a postului Radio România Cultural pentru Târgul de Carte Gaudeamus, desfăşurat în perioada 18-22 noiembrie 2010, la ROMEXPO.

mai mult...
Două spectacole de succes ale celei de-a 170-a stagiuni a Naţionalului ieşean, pe scena Teatrului Odeon

Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi aduce publicului bucureştean spectacolele O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale şi Zeul măcelului de Yasmina Reza pentru a sărbători împreună cei 170 de ani de la naşterea primului Teatru Naţional.

mai mult...
Copiii de la Radio împlinesc 65 de ani

Alternative content


Formaţia veşnic tânără a radioului public, Corul de Copii Radio, împlineşte anul acesta 65 de ani. Cu această ocazie, duminică, 14 noiembrie 2010, începând cu ora 18.00, va avea loc o petrecere aniversară la Sala Radio.

mai mult...
Spectacolele Berlin Alexanderplatz şi Electra vor avea ultimele reprezentaţii din acest an

Teatrul Naţional „Radu Stanca" Sibiu anunţă ultimele reprezentaţii din acest an ale spectacolelor Berlin Alexanderplatz şi Electra.

mai mult...
Inaugurarea celui mai nou pian din România are loc la Sala Radio, în cadrul Turneului MusicON

Alternative content


Din această toamnă, Radio România deţine cel mai nou şi mai valoros pian din România, Bosendorfer Imperial, care va fi inaugurat vineri, 12 noiembrie 2010.

mai mult...
Invitaţie la călătorie „între nicăieri şi altundeva"

Nonconformista compozitoare şi solistă Irinel Anghel, acompaniată de Orchestra de Cameră Radio, vă invită miercuri, 10 noiembrie 2010, de la ora 19.00, la audiţia lucrării Sacred... la Sala Radio.

mai mult...
Jazz... pe româneşte şi Şlagăre de ieri şi de azi la Sala Radio

Orchestrele şi Corurile Radio vă invită luni, 8 noiembrie 2010, de la ora 19.00, la concertul de jazz şi şlagăre susţinut de Big Bandul Radio.

mai mult...
Pisica Pătrată vine la Vorba de cultură

În săptămâna 8-12 noiembrie 2010, Ema Stere l-a invitat pe artistul Alexandru Ciubotariu, alias Ciubi, alias Pisica Pătrată, să povestească despre cartea care se anunţă a fi cea mai râvnită a sezonului: Istoria benzii desenate româneşti, 1891-2010 de Dodo Niţă şi Alexandru Ciubotariu (Ed. Vellant).

mai mult...
Tânăra soprană Tina Munteanu a câştigat Trofeul „Ion Dacian"

Vineri seara, 5 noiembrie 2010, în cadrul Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical Viaţa e frumoasă, a avut loc cea de-a doua ediţie a Trofeului „Ion Dacian", concurs de interpretare centrat pe repertoriul de operetă, musical şi melodii din filme.

mai mult...
Zilele filmului românesc la Madrid

ICR Madrid a reuşit să creeze un parteneriat cu Cine Golem, pentru ceea ce va fi, începând cu 10 noiembrie 2010, prima ediţie a Zilelor filmului românesc în capitala Spaniei.

mai mult...
Victor Rebengiuc şi Ion Iliescu în Medalia de onoare, din 12 noiembrie pe marile ecrane

Cel mai aşteptat film al anului, Medalia de onoare, în regia lui Călin Peter Netzer, ajunge pe ecranele cinematografelor de pe întreg cuprinsul ţării din 12 noiembrie 2010.

mai mult...
Casa de discuri Naxos lansează un CD al pianistului Matei Varga

Casa de discuri Naxos lansează pe piaţa internaţională discul tânărului pianist român Matei Varga, conţinând lucrări pentru pian de George Enescu.

mai mult...
Salonul European de Bandă Desenată

Toamna aceasta, la Bucureşti, se numără benzile desenate: din 28 octombrie până pe 21 noiembrie 2010, la Galeria Etaj ¾ – MNAC (în clădirea Teatrului Naţional) se desfăşoară Salonul European de Bandă Desenată.

mai mult...
Şase artişti români expun în premieră la Royal Academy of Art

Institutul Cultural Român din Londra prezintă în premieră la prestigioasa Royal Academy of Art şase artişti români în expoziţia de grup Nimic nou sub soare.

mai mult...
Radio România, co-organizator al Turneului Naţional MusicON

În calitate de co-organizator şi susţinător tradiţional, Radio România, prin Orchestrele şi Corurile Radio, vă invită să luaţi parte la cea de-a V-a ediţie a Turneului Naţional MusicON, iniţiat şi desfăşurat anual de binecunoscutul grup Romanian Piano Trio.

mai mult...
România va participa la cea de-a XII-a ediţie a Bienalei de Arhitectură de la Veneţia

Cea de-a XII-a ediţie a Bienalei de Arhitectură de la Veneţia se va desfăşura în perioada 29 august - 21 noiembrie 2010 sub genericul People Meet in Architecture, propus de curatoarea japoneză Kazuyo Sejima.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2010. All Rights Reserved!